Trakya Bölgesi’nin önemli kömür işletmeleri arasında yer alan Bakırhan Madencilik, yeni makine yatırımında Sumitomo’yu tercih etti.
Türkiye’nin önemli kömür havzalarından biri olan Trakya Bölgesi’nde, yirmi yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Bakırhan Madencilik, grup şirketlerinden Demirhan Madencilik’ten sonra ekskavatör yatırımında Sumitomo’yu tercih ederek makine parkını güçlendirdi. Gerçekleşen yeni yatırım ve firmanın faaliyetleri hakkında görüşmek üzere Bakırhan Madencilik’in Tekirdağ Malkara’da, Evrenbey Köyü bölgesindeki açık işletme sahasındaki ocağını ziyaret ettik. Ziyaretimizde hem ocaktaki faaliyetleri yakından görme hem de şirketin ikinci kuşak yöneticilerinden Yavuz Selim Bakırhan ile görüşme fırsatı bulduk.
Çocukluk yıllarından bu yana aile mesleği olan kömür ticareti ve kömür ocağı işletmeciliği işinin içinde bulunan Yavuz Selim Bakırhan, amca, kardeş ve kuzenlerin birlikte çalıştığı, güçlü bağları olan büyük bir aile olduklarının altını çizdi. Bakırhan, “Firmamız bir aile şirketi olup yirmi yılı aşkın süredir madencilik sektöründe faaliyet göstermekteyiz. Madencilik faaliyetlerimiz öncesinde kömür alım satımıyla, pazarlamasıyla iştigal ediyorduk. Daha sonra Tekirdağ bölgesine geldik ve burada üretici olduk ve 20 seneden beri üreticilik faaliyetlerimize devam ediyoruz” dedi.
İşletme hakkında bilgiler veren Bakırhan, “Şu anda şirket olarak açık işletme yapıyoruz. Daha önce, 2008 yılına kadar kapalı işletmelerde de faaliyet gösterdik ancak Trakya Bölgesi’ndeki kömür damarlarının özelliği gereği açık işletmeye döndük ve yaklaşık 12 seneden beri açık işletmeye devam ediyoruz” diye konuştu.
Büyümenin Anahtarı Yatırım
Üretim kapasitelerinin her geçen gün arttığına, bunun da yapılan yatırımlarla paralellik gösterdiğine işaret eden Yavuz Selim Bakırhan, gelecek iki yıl içinde milyon ton seviyelerinde üretim hedefleri olduğunu ifade etti. Bakırhan, “Şu anda bizim Trakya Bölgesi’nde üç işletmemiz var. Biri Uzunköprü, biri Çavuşlu ve biri de Malkara Evrenbey’de. Üç işletmemizin yıllık kapasitesi 500 bin ton civarında. Geçen yıl yaptığımız bir satın alma ile birlikte aslında dört şirketle faaliyetteyiz. Bu üretimin önümüzdeki iki yıl içinde milyon tonlara yaklaşacağını tahmin etmekteyiz. Yeni yaptığımız yatırımlarla birlikte hafriyat derinliğimizi 75-80 m’lerden 10-15 m’lere düşürdük. Bu da tabi ki doğal olarak daha çok yer açabilmemiz ve bizim daha çok kömür alabilmemiz demek. Yaptığımız makine ve tesis yatırımlarının sonucu olarak üretim kapasitemizin iki sene içinde milyon tonlara ulaşacağını düşünmekteyiz” dedi.
“Kömür Kalitemiz %4’lük Dilim İçerisinde”
Ürettikleri kömür miktarı ile birlikte kalitenin de pazar beklentilerine cevap verecek çeşitlilikte olduğunu kaydeden Yavuz Selim Bakırhan, “Üç farklı ocağımız olduğu için farklı kömür damarlarına ve kömür çeşitlerine sahibiz. Bu da aslında avantajlı bir durum. Pazarın taleplerine göre ürün sunabilmekteyiz” diye konuştu.
“İhtiyaca göre ürün sunabilmekteyiz. Ortalama 2.000 ila 4.000 kalori arasında üretim yapabiliyoruz. 4.000 kalori ciddi bir değer. Türkiye’de üretilen kömürün sadece %4,97’si 4.000 kalori ve üstündeki kömür. Yani biz bugün o yüzde 4’lük dilim içindeki üretimden de yapmaktayız” şeklinde konuşan Yavuz Selim Bakırhan, evsel kömür talebine dönük de ciddi bir pazar paylarının olduğunun altını çizdi. Bakırhan başta Trakya Bölgesi olmak üzere aralarında Zonguldak’ın da bulunduğu 15’in üzerinde farklı ilde satışlarının olduğunun söyledi. Üretilen kömürün %60-65 gibi bir oranının fabrikalara satıldığını kaydeden Bakırhan, %30-35 gibi bir oranının ise evsel kömür olarak son tüketiciye ulaştırıldığını sözlerine ekledi.
“Sumitomolardan Çok Memnunuz”
Madencilikte ton başı maliyetlerin rekabette önemli bir etken olduğunun altını çizen Yavuz Selim Bakırhan, makine yatırımlarına önem verdiklerinin üzerinde durdu. Makine seçimi yaparken çok titiz davrandıklarını ifade eden Yavuz Selim Bakırhan, Sumitomo ekskavatörlerinin gücünü, hızını ve düşük yakıt sarfiyatını yakından test etme imkanları olduğunu söyledi. “Bizim Bakırhan Madencilik’te 4, Demirhan Madencilik’te 12 olmak üzere toplamda 16 adet ekskavatörümüz var. Sumitomo ile tanışıklığımız bir buçuk sene önce Demirhan Madencilik’in aldığı 72 tonluk Sumitomo SH700LHD-5 MASS serisi makine ile başladı. Biz bu 72 tonluk Sumitomo SH700LHD-5 MASS makineyi bir buçuk seneden beri Demirhan Madencilik olarak Cindere’deki sahamızda kullanıyoruz. Cindere’deki saha zeminin çok sert olduğu, dinamitle patlatma yaptığımız bir saha ve biz bu makineden çok memnun kaldık.” diye konuştu.
Sumitomo Ekskavatör İle Yakıtta %40’a Varan Tasarruf
Kullanmakta oldukları makinelerin daha çok yeni olmaların karşın Sumitomo’dan aldıkları verim nedeniyle değiştirmeye karar verdiklerini söyleyen Bakırhan, “Bu makineden memnun kalmamız neticesinde de Bakırhan Madencilikte de 2017 model olan iki tane makinemizi, yeni olan makinemizi Sumitomo ile değiştirmeye karar verdik.
Son olarak Sumitomo’dan iki adet büyük tonaj ağır hizmet paletli ekskavatör Sumitomo SH490LHD-6 MASS (50 ton sınıfı) ve SH510LHD-6 MASS (53 ton sınıfı) aldık.
Yakıt tasarrufuna işaret eden Yavuz Selim Bakırhan “Şu an biz makinelerden bir aylık süre zarfında gayet memnunuz. Şöyle örnek vermek gerekirse bizim değiştirdiğimiz makineler çift vardiyada iki tanesi 60-65 lt/saat litrenin üzerinde yakıt tüketimine sahipken şu an biz Sumitomolarda çift vardiyalarda ortalama 33-35 lt/saat yakıt tüketimine sahibiz. Bu da demek oluyor ki Sumitomoların sadece günlük minimum 400 litre, saatte minimum %40’lık yakıttan tasarrufu var” şeklinde konuştu.
Geniş Servis Ağı ve Kaliteli Satış Sonrası Hizmetler
Sumitomo ekskavatörlerini ütün yakıt verimliliği nedeniyle kendilerini memnun ettiğini söyleyen Yavuz Selim Bakırhan tercihlerinde etken bir diğer konunun da satış sonrası hizmetler olduğunun altını çizdi. Servis kalitesinin önemini vurgulayan Bakırhan sözlerine şöyle devam etti; “Bunun haricinde Sumitomoyu tercih etmemizin en büyük sebebi servis ağının geniş olması. Çünkü bizim için servis çok önemli. Biz çift vardiya halinde günde 16 saat çalışma yapıyoruz ve üretim-satış 24 saat devam ediyor. Hiç durmak yok. Makinenin bir saat yatması bile bizim için çok ciddi bir kayıp. Biz Sumitomoları; servis ağının geniş olması, en ufak bir sorunda bizimle ilgilenilmesi, en ufak bir arızanın hızlı bir şeklide giderilmesi sebebiyle tercih ettik. Zaten daha önceden de tecrübemiz vardı. Bu makineleri aldık ve bu makinelerden de çok memnunuz.”
Sumitomo ekskavatörlerinin gösterdiği performanstan duydukları memnuniyeti dile getiren Yavuz Selim Bakırhan, işletme maliyetlerinin daha da düşürülmesi ve makinelerden yüksek performans elde edilmesi için dikkat edilmesi gereken konulara da değinerek “İki şey çok önemli. Birincisi kullanan operatörün makineyi güzel ve temiz şeklide kullanması, hor kullanmaması. İkincisi, makinelerin bakımlarının zamanında yapılması. Bu iki şeye riayet edildiği takdirde makineler uzun yıllar kullanıcıya hizmet edecektir” şeklinde konuştu.
Çevreye Duyarlı Madencilik
İşletmelerin çevreyle ilgili politikalarını ikiye ayırmakta yarar olduğunu söyleyen Yavuz Selim Bakırhan, bunlardan ilkinin yasal düzenlemeler ikincisinin ise işletmelerin bu yasal düzenlemelerin ötesindeki çevreye gösterdikleri hassasiyet, sürdürülebilir madencilik için gösterdikleri çaba şeklinde özetledi. Yavuz Selim Bakırhan, “Birincisi ilgili kanunlarca maden işletmeleri için zorunlu kılınan olmazsa olmaz uygulamalar. Biz bunları ilgili mühendislerimiz ve ekibimizle yerine getiriyoruz. Mesela nedir bunlar; bir maden şirketi, bir maden işletmesi yaparken bir yola 60 m’den fazla yaklaşmamak zorunda. Bunun gibi pek çok kural var ve biz bunlara riayet ediyoruz. Buna ek olarak ise çalışmakta olduğumuz tarım alanlarındaki hafriyat sahalarını tekrardan dolduruyoruz, üstüne nebati dediğimiz tarıma elverişli topraktan seriyoruz ve tarıma tekrardan uygun, elverişli hale getiriyoruz. Ayrıca bizim kendi tapulu arazilerimizi de burada çalışan köylülerimize ücretsiz, bedelsiz şekilde vererek buraları ekip biçmeleri için, ülke ekonomisine, ülke tarımına kazandırmak için faaliyetlerde bulunuyoruz” dedi.
“Makineler Çok Seri”
Bakırhan Madencilik operatörlerinden Yasin Tekel, kullanmakta olduğu Sumitomo SH510LHD-6 ekskavatörün gücüne ve seriliğine dikkat çekerek şöyle konuştu; “Makine zemine çok güzel oturuyor ve seri. Yakıt olarak olsun, çalışma olarak olsun çok güzel. 30 tonluk makinelerle neredeyse aynı serilikte. Aynı hızda gidip gelebiliyoruz” dedi. Sumitomo’nun koparma kuvvetinin de iyi olduğunu söyleyen Tekel, “Koparma kuvveti bence mükemmel. Çünkü daha önceki makinelere göre çok fark ediliyor” diye konuştu. Sumitomolardaki geri ve yan görüş kameralarının işlerini kolaylaştırdığını söyleyen Yasin Tekil, “Kameralar mükemmel olmuş. Resmen operatörü düşünmüşler. Sağda solda insanların olmasına gerek yok, kötü şartlarda bile rahat çalışabiliyoruz bu kameralar sayesinde. Makinenin görüş açısı daha önce kullandığım makinelere göre mükemmel. Tek geçiyorum bunu, mükemmel yapmışlar. Sumitomo mükemmel makine, tavsiye ediyorum” diye konuştu.